Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Τα swaps των «κηπουρών»!!!


Η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και ο κ. Δ. Δρούτσας μπορεί να έχασαν τα υπουργεία τους, αλλά «μετατάχθηκαν» σε νέες ζηλευτές θέσεις:

Η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Εγκαταλείπει το αγαπημένο της γυμναστήριο Ηolmes,το κόκκινο τζιπάκι της,τις φίλες της από τις διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις και τοποθετείται πρέσβης στον ΟΟΣΑ. Η κυρία Μπιρμπίλη και ο κ. Δ. Δρούτσας, οι οποίοι έπαιξαν από το 2004 πρωταγωνιστικό ρόλο στο πλευρό του κ. Γ. Παπανδρέου, αντικαταστάθηκαν. Και οι δύο όμως δεν βρέθηκαν με τον ανασχηματισμό εκτός πολιτικής σκηνής, παρ΄ ότι ήταν εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί. Βρέθηκαν από τη μία ημέρα στην άλλη σε νέες ζηλευτές θέσεις και βεβαίως εκτός της Ελλάδας των «Αγανακτισμένων», των προπηλακισμών των πολιτικών και του μνημονίου. Και οι δύο φαίνεται ότι έκαναν ένα είδος προνομιακού... swap στην πολιτική,καταφέρνοντας να παραμείνουν στο κάδρο των εξελίξεων.
Το πρώτο swap έγινε από τους κκ. Δ. Δρούτσα και Σπ. Λαμπρινίδη (swap επειδή αντάλλαξαν θέσεις). Ο κ. Δρούτσας φεύγοντας από το υπουργείο Εξωτερικών πήγε στην Ευρωβουλή και ο κ. Λαμπρινίδης φεύγοντας από την Ευρωβουλή πήγε στο υπουργείο Εξωτερικών. Και οι δύο βρέθηκαν και πάλι στην πρώτη σειρά των πολιτικών εξελίξεων και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Με μία όμως διαφορά: ο μισθός του κ. Δρούτσα αυξήθηκε αρκετά (6.200 ευρώ μηνιαίως), αφού ως γνωστόν οι ευρωβουλευτές αμείβονται περισσότερο από τους υπουργούς, και μάλιστα τους εξωκοινοβουλευτικούς (ο μισθός τους είναι περίπου 4.500 ευρώ). Το δεύτερο swap έγινε από την κυρία Μπιρμπίλη, η οποία έπειτα από σωρεία προβλημάτων που δημιούργησε στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, το εγκατέλειψε και τοποθετείται πρέσβης εκ προσωπικοτήτων στον ΟΟΣΑ, με μισθό περίπου 7.000 μηνιαίως. «Ο ίδιος μισθός δηλαδή που λαμβάνει και ένας πρέσβης» όπως η ίδια αποκαλύπτει. Η κυρία Μπιρμπίλη άλλαξε το υπουργείο της με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , ο οποίος έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών. Στον ΟΟΣΑ όπου η κυρία Μπιρμπίλη τοποθετείται δεν ξεχνά βεβαίως ότι θήτευσε πριν από μερικά χρόνια και ο διάδοχός της στο υπουργείο, υπηρετώντας ως σύμβουλος. Αυτή η θέση του συμβούλου στον ΟΟΣΑ ήταν ίσως και η μοναδική εμπειρία που είχε στα οικονομικά ο σημερινός υπουργός Περιβάλλοντος για να επιλεγεί το 2009 από τον κ. Παπανδρέου ως«τσάρος» της Οικονομίας, να διαπραγματευθεί το μνημόνιο, να μετέχει στο Εco/Fin και στο Εurogroup, να αντιμετωπίζει τους ευρωπαίους ομολόγους του και να επιβάλει εν συνεχεία τα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν ποτέ στη χώρα μας. Όπως και να ΄χει το πράγμα, κανένας δεν φαίνεται να μένει παραπονεμένος και κυρίως χωρίς δουλειά, αφού για όλα φροντίζει ένα είδος συστήματος που προστατεύει τα νέα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και τους πιο στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Βεβαίως, για την τοποθέτηση της κυρίας Μπιρμπίλη στον ΟΟΣΑ δεν υπήρξε ούτε opengov ούτε κάποιος διαγωνισμός και το μόνο για το οποίο παραπονείται η ίδια είναι ότι «εγράφησαν τερατώδεις υπερβολές σε διάφορα μπλογκ» για αυτήν, ότι δήθεν λαμβάνει 25.000 ευρώ τον μήνα. «Η θέση μου στον ΟΟΣΑ είναι θέση πρέσβεως εκ προσωπικοτήτων, με μισθό που λαμβάνουν όλοι οι πρέσβεις που υπηρετούν στο εξωτερικό. Τίποτε από όσα εγράφησαν δεν ισχύει.Δεν τοποθετήθηκα ακόμη πρέσβης.Δεν μου αρέσει να μιλώ γι΄ αυτό το θέμα» είπε η κυρία Μπιρμπίλη σε σύντομη συνομιλία που είχε με «Το Βήμα»
Πάντως, ο πρώην υπουργός κ. Γ. Φλωρίδης θέλοντας να ασκήσει κριτική στις επιλογές του κ. Παπανδρέου για τη συγκρότηση του Υπουργικού Συμβουλίου θυμήθηκε την ιστορική φράση του Παναγιώτη Πιπινέλη ότι«δικαίωμα του βασιλέως είναι να διορίζει πρωθυπουργό ακόμη και τον κηπουρό του» και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το Σύνταγμα δίνει το απόλυτο δικαίωμα στον Πρωθυπουργό να διορίζει υπουργούς πρόσωπα της εμπιστοσύνης του, αλλά δεν του επιτρέπει να διορίζει υπουργό 
τον κηπουρό του». !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου