Τι το θελα να κάνω ζάπινγκ και να πέσω στην εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης με θέμα τα greeklish, μου λες; Εξαγριώθηκα!!!
Εξοργίστηκα σε βαθμό που να θέλω να απολυθούν ολοι στην κρατική τηλεόραση και στα πανεπιστήμια, το νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου μάλλον είναι απαλό! Μπορεί να κοπεί το κρατικό χρήμα για να ταΐζουμε ηλιθίους και ανθέλληνες παρακαλώ;
Δηλαδή και να μη θέλεις, από αντίδραση στο βασίλειο στην καλύτερη της βλακείας και στη χειρότερη της προδοσίας, γίνεσαι όχι Χρυσαυγίτης, αλλά ο Μιχαλολιάκος σου φαίνεται και φλώρος!
Το στόρι εχει ως εξής:
Σε μια εκπομπή της ΕΤ1 με ξεπατικωτούρα από το παρελθόν, τους hackers, παλαιά στο Alter, με βασικό παρουσιαστή τον Ηλια Παπαχαραλάμπους και κάτι άλλους γλάστρους και γλάστρες είχαν ως θέμα τα greeklish.
Καλεσμένος στο στούντιο ενας - παναγία βόηθα – καθηγητής γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ( αυτόν τον τύπο δηλαδή τον πληρώνουμε με τους φόρους μας; ) ονόματι Σπύρος Μοσχονάς που πολλές οικογένειες του εχουν εμπιστευθεί την επιμόρφωση των παιδιών τους και ενας «συγγραφέας» ονόματι Χριστόφορος Κασδαγλής. Συγγραφέας που είναι 53 ετων και εχει γράψει όλα και όλα 6 βιβλία. Και γω συγγραφέας είμαι. Και καλύτερος. Και αν αθροίσεις τις σελίδες του μπλογκ, σου ρίχνω. Πολύ.
Πέτυχα την εκπομπή από το σημείο που μίλησε ο Κιούσης των Αρβύλα, και μίλησε εξαιρετικά το παλικάρι και με ωραίο τρόπο, σχετικά με τα γκρικλις και πόσο διαστρέφουν τη γλώσσα μας. Δέχθηκε μια επίθεση από τους πανελίστες που πληρώνονται με χρήμα από το ελληνικό κράτος και τον καθηγητή με τη σπασμένη φωνούλα, που μπορεί να του άρεσε πολύ το brokeback mountain, που ούτε λίγο ούτε πολύ έλεγαν ότι ελα μωρε τώρα τι υστερίες είναι αυτές, μια χαρά είναι τα γκρικλις !!!
Τα γκρικλις ηταν μια παλαιά πρακτική, μια και οι υπολογιστές στη δεκαετία του 90 που άρχισαν να μπαίνουν ενεργά στη ζωή μας, δεν είχαν ελληνικές γραμματοσειρές. Μετά, τουλάχιστον στους μεγαλύτερους, έγιναν συνήθεια και οι συνήθειες δεν κόβονται.
Βλέπω όμως ότι αυτή η πρακτική όχι μόνο δεν κόβεται μια και ολοι πια οι υπολογιστές και τα προγράμματα εχουν ελληνικό μενού αλλά αυξάνεται γεωμετρικά! Είδαμε ακόμα και γκρικλις διαφήμιση της Vodafone, που αναγκάστηκε από τις διαμαρτυρίες να την κόψει!
Δεν είμαι υστερικός. Σαφώς και δεν μπορείς και δεν πρέπει να μιλάς για τον ψηφιακό πολυμορφικό δίσκο αφου έχουμε τη λέξη DVD. Όμως ειδικά στη γραφή είναι ξεκάθαρο πως τα γκρικλις είναι η κάλυψη της άγνοιας της ορθογραφίας, του συντακτικού και εν γένει της γνώσης της ελληνικής γλώσσας.
Πολλοί, εχουμε υιοθετήσει να γράφουμε μόνο στα ελληνικά εδώ και χρόνια και δεν περιμέναμε την εκστρατεία του Κανάκη, αλλά κάθε θετική προσπάθεια, είναι καλοδεχούμενη. Μπράβο στους Αρβύλα που αντι να αράξουν στις χλιδές τους, θέλουν να προσφέρουν κάτι. Σε μια γλώσσα ειδικά σαν τη δική μας, αν κόβεις την ορθογραφία της, μετά ούτε καν καταλαβαίνεις την ετυμολογία, τη ρίζα μιας λέξης και πιο βαθιά ακόμα, την ιστορική συνέχεια του πολιτισμού μας.
Ερχεται λοιπόν ο καθηγητής πανεπιστημίου, γλωσσολόγος μάλιστα, και λέει στην εκπομπή, ότι εντάξει, δεν έπαθε τίποτα η γλώσσα μας. Μήπως ο άνθρωπος αυτός εχει τουρκική υπηκόοτητα; Αλβανική; Αν είναι ετσι, δεκτόν!
Εκτος ότι τα γκρικλις μετά την τρίτη σειρά δεν διαβάζονται, παρατηρώ στα κοινωνικά δίκτυα που εχω επαφή με κόσμο, πως οποιος γράφει στα γκρικλις, είτε δεν εκφράζεται άρτια, είτε είναι ασύντακτες οι προτάσεις του και κυρίως το εκφράζεσθαι είναι αντιαισθητικό! Αυτό θέλει πολύ μυαλό για να το καταλάβεις;
Εσύ κύριε Κασδαγλή, τον εθνικό ύμνο τον ξέρεις;
Εβαλαν στη μέση τον Κιούση και τον ρωτούσαν περιπαιχτικά, ειδικά ο Μοσχονάς, πως ακριβώς επιρεάζεται ο προφορικός λόγος από τη χρήση των γκρίκλις!
Είσαι και εντος της νεολαίας, παναθεμά σε, αίσχος της πανεπιστημιακής κοινότητας, και δεν βλέπεις πλήθος φράσεων - συντομογραφιών που εχουν περάσει στον προφορικό λόγο;
Εσυ εχεις ακούσεις πολλές φορές τη λέξη συγγνώμη; Το «σόρι» ξέρουμε! Εστω και αν εχεις ακούσει το συγγνώμη, αυτός που το λέει, μπορεί να το γράψει σωστά, με δύο «γ»; Πόσες φορές δεν είχες ακούσει το λολ, το τέσπα και το ριπ αντί του βασανιστικού ορθογραφικά «συλλυπητήρια»;
Γιατί να μη συστρατευθούμε σε μια σωστή προσπάθεια, απλως διάολε να διατηρήσουμε την πιο πλούσια γλώσσα του κόσμου ζωντανή! Όχι οι ξένοι, εμείς οι ίδιοι! Οι Ελληνες για την ελληνική γλώσσα! Παράνοια! Και εχεις τα γλαστράκια της ΕΤ1 με τα λαπτοπ και τον «καθηγητή» και τον «συγγραφέα» να σου λένε ελα μωρέ, δεν πειράζει! Να μιλήσω για την αμεροληψία της εκπομπής, ηταν για τα μαύρα δράγκαλα! Φιλοξένησαν απόψεις υπέρ της διαστροφής της γλώσσας μας και από την άλλη πλευρά, είχαν τον Κιούση μέσω skype! Γιατί αυτοί οι τύποι δεν κάλεσαν έναν σοβαρό πανεπιστημιακό σαν τον Γιανναρά, ή τον Ζουράρη; Ωραία πολυφωνία! Να τους αντιμετωπίσει ως επιστήμονας. Όχι τον Κιούση, που στο κάτω κάτω της γραφής ο άνθρωπος δεν εχει επιστημονική κατάρτιση.
Εχουμε που έχουμε τα προβλήματα μας, μια χαρά περνάνε οι διάφορες προπαγάνδες. Μια χαρά.. Προπαγάνδα που φαίνεται καθώς μέχρι στιγμής στην ψηφοφορία που εχουν αναρτήσει στη σελίδα της εκπομπής τους στοfacebook, μόλις το 52% ( 1908 στους 3701 ψήφους ) είναι κατά των γκρίκλς, ενώ για το 48% είτε δεν είναι σοβαρό θέμα, είναι είναι αδιάφορο, είτε είναι υπερ!!!
Πως ρε καθηγητη της πυρκαγιάς δεν είναι ζημιά για μια γλώσσα όταν γράφεται χωρίς ορθογραφικούς κανόνες, χωρίς συντακτικό και γραμματική; Όταν η φράση «Μου έδωσε ένα δώρο» γίνεται “m dose 1 doro” ή το «ευχαριστώ δεν κάνει τίποτα» να γίνεται ένα υπέροχο “tpt thx” δεν είναι στρέβλωση;
Vlaka! Μπετόβλακα! Ili8io atomo!
Εσυ που με διαβάζεις τωρα και σου φαίνεται ότι είμαι υπερβολικός, σκέψου, τωρα σκέψου και κάντο ειλικρινά, πόσες φορές αντι να ψάξει να βρεις το «Θ» δεν έβαλες τον αριθμό 8 σε μια λέξη για να τελειώνεις;
Ενας ανορθόγραφος – αναλφάβητος, ούτε ξέρει να διαβάζει, ούτε ξέρει να κατανοεί ένα άρτιο γραπτό κείμενο γιατί δεν το εχει συνηθίσει και ούτε ξέρει να αποκωδικοποιεί νοήματα και δεν μπορεί να αναπλάσει τις δικές του ιδέες. Αυτό δεν επιρεάζει την κριτική σκέψη, την ανάλυση και τη σύνθεση; Αυτός δεν είναι ο Πολίτης του Αύριο;
Δηλαδή την εκφραστικότητα των νεων ανθρώπων θα την παρατήσουμε στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, στο Farmville, και στο twitter;
Θέλει κβαντομηχανική ανάλυση για να καταλάβει κανεις πως αν αποδομείται η ελληνική γλώσσα με τα greeklish, μετά μπορεί εύκολα να καταργηθεί; Γιατί αυριο να μην εχουμε ως μητρική γλώσσα την αγγλική; Ε, ας μαθαίνουμε και ελληνικά μια – δυο ωρες τη βδομάδα, για λόγους εγκυκλοπαιδικούς, καλά είναι.
Ηδη οι λέξεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας, εχουν λιγοστέψει.
Ξέρεις γιατί;
Όταν δεν διαβάζουμε βιβλία, εκτος σχολείου και καθημερινότητας για τους ενήλικες, και μας εχουν απορροφήσει τα κοινωνικά δίκτυα στον παγκόσμιο ιστο που κυριαρχούν τα γκρίκλς, πως περιμένεις να εμπλουτίσεις το λεξιλόγιο σου;
Βλέπεις νέους δημοσιογράφους να κάνουν εγκληματικά λάθη στον Ελληνα Λόγο, να εμπλουτίζουν τα γραπτά τους με ξενικούς ιδιωματισμούς, και να επαίρονται ότι κάνουν μοντέρνα δημοσιογραφία.
Στην εκπομπή χρησιμοποιήθηκαν μερικά απίθανα επιχειρήματα
Α) στο αλβανικό μέτωπο τα σημειώματα των ελληνων ήταν με λατινικούς χαρακτήρες. Δεν ξέρω αν ισχύει, λες και οι ιταλοί ή οι αλβανοί θα μπορούσαν να διαβάσουν ελληνικά αλλά και ετσι να έγινε, τι σχέση έχει η κωδικοποίηση σε ένα πόλεμο με μας, 70 χρόνια αργότερα;
Β) στην Τουρκία λέει το ιδιο κάνουν, τι έπαθαν; Ναι ρε κορίτσαρε, την ιδια γλωσσική παράδοση και πολιτιστική κληρονομιά εχουμε εμεις και οι Τούρκοι, καταπληκτικό παράδειγμα.
Περιμένω από τον καθηγητή Μοσχονά που αμφιβάλλω αν ξέρει τα χρώματα της ελληνικής σημαίας, τουδε εφεξής να βαζει τους φοιτητές του να του δίνουν εργασίες στα γκρίκλις. Όπως και από τον συγγραφέα Κασδαγλή, το επόμενο βαθυστόχαστο πονημα που θα εκδώσει, να το γράψει στα γκρικλις, να γελάσουμε ολοι μαζί.
Φοβερή εκπομπή. Ηταν ολοι gtp.
Αχρείοι…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου